Thursday, December 3, 2009

peringat !

Surau JJ Ipoh : 3.15ptg

Kejadian ni berlaku semasa nak smyg zuhur di surau Jaya Jusco Ipoh b4 tgk movie. Tgk2 jam kat tangan da pukul 3.15 da, haha ! baru nak smyg zuhur kan? Haha. After da bukak kasut semua n da amik wudhuk. Macam biase la mata cari2 spot kosong n sejadah untuk smyg. Mase da nak stat smyg, tiba tiba terpanggil dengan satu suara budak kecil yang mcm x bape clear mcm tgh cakap2 or sebut2 something. So , nak smyg pon stop jap sbb cr mane dtg suare tu, rupenye suara tu dtg dr satu corner dlm surau tu. Tiba-tiba sy jd macam sayu dan tersentuh tgk ade sorg budak istimewa yg sindrom dlm lingkungan 7-9 tahun tp still nak smyg ikut ayah die. Juz imagine betapa budak sekecil itu dan x bape sihat pon taw ade kewajipan yg setiap orang islam kene buat. Ini kan pula kite ni xde sebarang kecacatan sejak azali.

Even budak tu mayb x taw ape yg die buat dan ape yg die sebut, tp setiap perbuatan smyg die tu complete sampai la die tahyat akhir. Dengan sebutan yang x bape jelas dan x bape betol, tp dek sebabkan rase takut dan rase smyg tu adalah satu kewajipan, budak tu ttp smyg jugak. Mayb tu ape yg budak tu rase.

Pas budak tu setel smyg die, ayah die ajak budak tu blk, tp, dengan suara yg x bape jelas dan xbpe nak sy paham, tp dapat sy tangkap ape yg budak tu nak. Die sempat tunjuk tangan tanda “kejap” kat ayah die. Rupe rupenye die nak berdoa after semayang. Lagi sayu la tgk dak tu.

So, sebagai satu insan yg xde satu pon kekangan dan halangan nak tunaikan smyg, kenapa la still ade hamba Allah yg angkuh n susah nak spent time kurang dr 15minit nak smyg. Terlalu kejo duniawi sampai ukhrawi pon kite biak pi lagu tu ja. Ya , sy bukan baik mane, tgk smyg zuhur pon 3.15ptg. Tp sebagai hamba yang lemah, sy cube nak perbetolkan kelemahan ni dan jadikan budak td sbgai satu contoh terbaik utk perbetolkan diri. Doa doa dan moga moga budak tu sllu dapat petunjuk dan kebahagian dr Allah atas ape yg die buat dan bg kesedaran kat diri ni betapa bertuahnya kite dan bertapa kecil nye kite kat dunia ni. Aminnn ~

Kite tgk sane sini budak budak mude bukan main pgg tangan la tu la ni la. Kadang2 kalo tanya da smyg belom ntah ape la jwpn diorg kan. Kite ni dr jauh leh nasihat dr dlm hati je even kite taw care nasihat mcm tu adlh selemah lemah nye. So same same kite perbaiki diri dan banyak kan amalan sedang ade mase nak top up segala amalan di dunia ni.

Ya ! smyg ibarat tiang agama, kalo tggl satu waktu mcm satu tiang runtuh, so paham2 la, da beso panjang da kan.

Sambil kite igt kan org dalam mase same kite peringat diri sendiri utk tambah segala amalan dan perbaiki kelemahan diri !

Wassalam.

:J

6 comments:

PeNgEmiS dUniA said...

cite pompuan hg nmpk kt surau tu xde?haha

.sayed. said...

ade . aku simpan dlm kotak hati . haha :)

xiEra =D said...

bguslaa sayed..still ade nilai2 murni dlm diri...smoga trus mengingati stiap kekurangan n kelebihan yg 4JJI ciptakan pada hamba2Nya...

.sayed. said...

ye . bukan semua insan bertuah . dan bukan semua insan bertuah beryukur dengan ape die ade
:)

si tulips! said...

congrat's kawan jijah,,
terjumpa ur blog!!!;))

nice!

.sayed. said...

tq ye si tulips :)