Thursday, December 31, 2009

Preparation for life...

Emma Pask – Firefly


Emma Pask – Firefly

When the twighlight sings,
its washed away, way by the sea
open up your eyes, believe the dream
You see how I feel,
that feeling something’s just not real
we
 are drifting through the stars
floating here to Mars
Believe the dream

Thursday, December 24, 2009

ayuh warga perak . HAHA



Perak Super League Jersey launching and team introducing.
Date: 29th December 2009
Time: 12.30 pm
Venue: Ipoh Prade Shooping Mall

Satu majlis memperagakan Jersey baru Perak bagi musin 2010 dan sessi memperkenalkan pemain akan diadakan pada hari Selasa 29 December 2009 akan datang. Majlis yang akan di adakan di Ipoh Prade bermula pada pukul 12.30 tengahari. Semua peminat dan penyokong bolasepak Perak dijemput bersama untuk memeriahkan majlis tersebut.

Perak akan membariskan beberapa muka baru bagi mengantikan beberapa pemain yang digugurkan dan berhijrah ke pasukan lain. Mereka terdiri K. Nantha Kumar, bekas pemain Perak yang berhijrah ke Selangor musim lalu, bekas penjaga gol Perlis, Khairul Izwan Mohamed Jamaluddin, bekas pemain T-Team, Shafuan Adli Shaari, bekas pemain Pahang, Wan Azwari Wan Noh dan bekas penyerang Melaka, Mohd. Fauzzi Mohd Kassim.


Thursday, December 17, 2009

awal muharram 1431H


Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharram - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.

10 Muharram - Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharram juga telah berlaku:

- Nabi Adam bertaubat kepada Allah
- Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
- Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
- Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
- Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
- Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
- Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
- Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
- Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
- Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
- Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
- Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
- Hari pertama Allah menciptakan alam
- Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
- Hari pertama Allah menurnkan hujan
- Allah menjadikan ‘Arasy
- Allah menjadikan Luh Mahfuz
- Allah menjadikan alam
- Allah menjadikan Malaikat Jibril
- Nabi Isa diangkat ke langit

Friday, December 4, 2009

welcome to the family ! :)




Welcome to the family ! hehe !


:J



Thursday, December 3, 2009

peringat !

Surau JJ Ipoh : 3.15ptg

Kejadian ni berlaku semasa nak smyg zuhur di surau Jaya Jusco Ipoh b4 tgk movie. Tgk2 jam kat tangan da pukul 3.15 da, haha ! baru nak smyg zuhur kan? Haha. After da bukak kasut semua n da amik wudhuk. Macam biase la mata cari2 spot kosong n sejadah untuk smyg. Mase da nak stat smyg, tiba tiba terpanggil dengan satu suara budak kecil yang mcm x bape clear mcm tgh cakap2 or sebut2 something. So , nak smyg pon stop jap sbb cr mane dtg suare tu, rupenye suara tu dtg dr satu corner dlm surau tu. Tiba-tiba sy jd macam sayu dan tersentuh tgk ade sorg budak istimewa yg sindrom dlm lingkungan 7-9 tahun tp still nak smyg ikut ayah die. Juz imagine betapa budak sekecil itu dan x bape sihat pon taw ade kewajipan yg setiap orang islam kene buat. Ini kan pula kite ni xde sebarang kecacatan sejak azali.

Even budak tu mayb x taw ape yg die buat dan ape yg die sebut, tp setiap perbuatan smyg die tu complete sampai la die tahyat akhir. Dengan sebutan yang x bape jelas dan x bape betol, tp dek sebabkan rase takut dan rase smyg tu adalah satu kewajipan, budak tu ttp smyg jugak. Mayb tu ape yg budak tu rase.

Pas budak tu setel smyg die, ayah die ajak budak tu blk, tp, dengan suara yg x bape jelas dan xbpe nak sy paham, tp dapat sy tangkap ape yg budak tu nak. Die sempat tunjuk tangan tanda “kejap” kat ayah die. Rupe rupenye die nak berdoa after semayang. Lagi sayu la tgk dak tu.

So, sebagai satu insan yg xde satu pon kekangan dan halangan nak tunaikan smyg, kenapa la still ade hamba Allah yg angkuh n susah nak spent time kurang dr 15minit nak smyg. Terlalu kejo duniawi sampai ukhrawi pon kite biak pi lagu tu ja. Ya , sy bukan baik mane, tgk smyg zuhur pon 3.15ptg. Tp sebagai hamba yang lemah, sy cube nak perbetolkan kelemahan ni dan jadikan budak td sbgai satu contoh terbaik utk perbetolkan diri. Doa doa dan moga moga budak tu sllu dapat petunjuk dan kebahagian dr Allah atas ape yg die buat dan bg kesedaran kat diri ni betapa bertuahnya kite dan bertapa kecil nye kite kat dunia ni. Aminnn ~

Kite tgk sane sini budak budak mude bukan main pgg tangan la tu la ni la. Kadang2 kalo tanya da smyg belom ntah ape la jwpn diorg kan. Kite ni dr jauh leh nasihat dr dlm hati je even kite taw care nasihat mcm tu adlh selemah lemah nye. So same same kite perbaiki diri dan banyak kan amalan sedang ade mase nak top up segala amalan di dunia ni.

Ya ! smyg ibarat tiang agama, kalo tggl satu waktu mcm satu tiang runtuh, so paham2 la, da beso panjang da kan.

Sambil kite igt kan org dalam mase same kite peringat diri sendiri utk tambah segala amalan dan perbaiki kelemahan diri !

Wassalam.

:J

Wednesday, December 2, 2009

syukur la :)

Tujuan artikel ni ditulis adalah semata mata atas rasa kesedaran dan simpati kepada insan OKU dan sebagai seorang manusia dan hamba Allah yang leka dan sangat berat mulutnya untuk mengucap rasa syukur dan betapa bertuahnya diri ini .

...

Mungkin sesetengah/ramai orang yg x taw bahawa 1 dis adalah hari OKU. Xtaw la hari OKU sedunia atau OKU Malaysia atau hari OKU mana mana kawasan. Tapi bagi orang yang xtaw 1 disember adlh hari OKU. Ini pon sy taw secara xsedar apabila taw pon dari radio dalam kete time nak balik ke rumah. OKU ataw orang kurang upaya adalah insan biasa yang mempunyai kecacatan atau kekurangan tidak kira kecil atau besar. Namun, kekurangan yg mereka alami ni sebenarnye adalah satu kelebihan bg mereka. Bg mata sesentengah pihak, kekurangan mereka di angap sebagai satu bahan untuk digelakkan dan dikutuk-kutuk. Mereka harus walopon diorg ni kurang dari satu satu aspek, namun hati mereka lebih cekal dan lebih segala galanya dari mereka yang x cacat satu bagai ape pon.

Kite tgk je zaman skrg ni, masih ramai hamba Allah yang angkuh dan xsedo diri bahawa betape tua dah dunia ni n anytime je kite semua boleh mati menghadapnya. Masih ade mase yg banyak nak hu ha sane sini, kejo dunia x tentu hala, hiburan sane sini, dedah sane sini bagai, buat maksiat mcm mati sejuta taun lagi n sempat tobat mcm tau tau bile nak mati. Bangga ade awek yg hot dan awek2 yg hot lak bangge sgt sebb bajet diorg hot sgt. Yang pakai tudung dan tutup molek je kene kutuk konon2 x up to date. Sok masuk neraka sok taw la hgpe hot x hot api neraka sok. Yang kuat di agong agong kan. Artis jadi org yg dapat perhatian lebih dari ulama n org kuat ugama. Bangga hangpe semua ade gang banyak ade pengaruh kuat ade adek sane sini. Satu hari nt semua mati ngadap yang satu gak . Dalam kubo sok kene tanye dek malaikat soalan yang same gak , bukan dok tanya sape jage hg or mcm mcm lg (lari dari tajuk sbb emosional) haha.

Back to tajuk….

So, sbgai manusia normal dan cukup sane sini . x kurang telinge or ape je. Syukur la ok. Jangan la rase diri tu dah cukup bagus sgt kalo muke tu jambu or hensem mane skalipon, jangan la rase diri tu hebat tara mane kalo muke tu cun dan hot bagai. Kite semua datang dan boleh pergi anytime je. Jangan nak kecil kecil kan org OKU sbb kadang kadang diorg lagi better dr kite. Bgs x bgs hebat x hebat sorg tu bukan diukur dr mukenye, pengaruhnye, duitnya tp amalan dan imannye.

Sy pon bukan alim, bukan perfect, bukan baik dan bukan la kuat amalan sgt. But, taw mane baik buruk, taw batas taw mane xleh buat dan taw ape kene buat. So, sebagai manusia dan hamba Allah yang kecil dan hina ini, janganla kite nak rendah rendah kan org OKU ni sebab kite punye kelebihan or setiap inci kat badan ni boleh kene tarik anytime anywhere je.

Konklusinye, same same la kite saling ingat mengingati dan kuatkan amalan kite sbb dunia da pon tua dan umur kite leh tamat bile bile je. Hemburkan la rase syukur dengan ape yg kite da ade dan ringan ringan kan tangan untuk berdoa agar kesempurnaan tubuh badan ni kekal sampai kite ngadap yg maha Esa satu hari nanti

...

:J

what i feel



Loneliness adds beauty to life. It puts a special burn on sunsets and makes night air smell better.

Tuesday, December 1, 2009

ingat - mengigati





Berpeganglah kamu pada tali Allah.

Kadang-kadang diri ini tak tahan diuji,tapi tuhan tak akan menguji dengan apa yang hambanya tak mampu.

Berpegang kuatlah dengan ajaran-NYA,cuba kembali kepada-NYA.

Bersabar dan berimanlah setakat mana yang termampu.

Sunday, November 22, 2009

quotes




Sending my brothers yesterday to school was nostalgic. NOT! Yes, we all miss school. But given a choice, I'd rather go forward and discover surprises instead of going back and relieving

Saturday, November 21, 2009

quotes



I've got everything I need except a woman. And I'm not one of those men who thinks a woman is the answer to everything,
but I'm tired of being alone

Monday, November 2, 2009

nikkor

heading toward this technology :)

nikkor lens 70-300
:)


examination week :)



30 October - 15 July 2009:)

30 October 2009 - bel
2 November 2009 - ctu
4 November 2009 - layout design principle
6 November 2009 - landscape planning
11 November 2009 - principle of economics
15 November 2009 - planning survey technique


:)

Wednesday, September 23, 2009

ape sy dpt di facebook sy . :D



S :
Anda seorang yang berpengetahuan.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
Y : Anda selalu penyebab pada banyak masalah.
E : Anda seorang yang menarik.
D : Sukar mempercayai orang lain.

M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
D : Sukar mempercayai orang lain.

Q : Anda seorang hipokrit, pentingkan diri.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
S : Anda seorang yang berpengetahuan.
Y : Anda selalu penyebab pada banyak masalah.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.

B : Anda sentiasa berwaspada apabila mengenali kenalan baru.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
N : Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
Y : Anda selalu penyebab pada banyak masalah.
E : Anda seorang yang menarik.
D : Sukar mempercayai orang lain.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
F : Semua menyayangi anda
F : Semua menyayangi anda
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
D : Sukar mempercayai orang lain.
D : Sukar mempercayai orang lain.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
N : Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.

Anda seorang yang berpengetahuan.Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.Anda selalu penyebab pada banyak masalah.Anda seorang yang menarik.Sukar mempercayai orang lain.Kejayaan mudah datang kepada anda.Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.Anda seorang hipokrit, pentingkan diri.Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.Anda seorang yang gemar bersosial.Anda sentiasa berwaspada apabila mengenali kenalan baru.Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.Semua menyayangi anda

Friday, September 11, 2009

Tuesday, July 28, 2009

Monday, July 27, 2009

www.flickr.com/photos/sydqusyairi


feel free to visit my site

:)



p/s : not a pro not a photo student. just do for hobby, fun n the name of love to photographic !

Saturday, July 25, 2009

mj


Michael Jackson (MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong gerakan-gerakan amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan bermacam-macam lagi. Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan gembira di situ.
Namun MJ telah membuat satu keputusan yang bakal memberikan impak yang sangat besar di dalam hidupnya. Melihat kehidupan dan ketenangan yang dimiliki oleh abangnya (Jermaine) setelah memeluk Islam, MJ telah membuat satu kenyataan gempar di satu press conference pada tahun 1989.

“Saya telah melihat Islam di dalam abang saya, saya telah membaca buku tentang Islam dan suatu hari nanti saya mahu rasakan ketenangan dan keamanan Islam itu“.

Sejak kenyataan itu hidup MJ tidak sama seperti dahulu lagi. Dituduh berasmara dengan kanak-kanak, ditambah dengan pandangan-pandangan negatif daripada media Amerika Syarikat, membuatkan MJ berada di tahap tertekan. Semua ini dilakukan agar peminat-peminat MJ melihatnya sebagai satu ikon yang gagal seterusnya membuatkan influence MJ berkurangan.

Melarikan diri daripada tekanan pihak Media USA, MJ telah tinggal di England selama beberapa tahun. Di England, MJ berkawan rapat dengan Yusof Islam, Dari Yusof Islam, MJ belajar serba sedikit tentang Islam. Malah semasa di England, MJ telah berkawan rapat dengan seorang pencipta lagu, Zain Bhika yang telah menciptakan lagu “Give Thanks To Allah” khas untuk dinyanyikan oleh MJ bila-bila masa dia bersedia.

Semasa kes asmaranya dengan kanak-kanak dijalankan, MJ telah melarikan diri dan menetap di Bahrain. Di sana dia menjadi tetamu khas kepada anak Sultan Bahrain. Di sinilah MJ mula mendalami Islam. MJ belajar sembahyang, baca Al-Quran dan macam-macam lagi selama 3 tahun.

Akhirnya pada November 2008, MJ pulang ke Los Angeles dan membuat majlis memeluk Islam secara rasmi di rumah kawan karibnya. Pada December 2008, MJ telah pun pergi menunaikan haji bersama Sultan Bahrain dan anaknya.

Untuk konsert terakhirnya, MJ mempunyai agenda yang tersendiri. Dia memaklumkan yang ini adalah konsert terakhirnya dan berhasrat untuk mengumumkan yang dia adalah seorang Muslim. Malah MJ juga mahu menyanyikan lagu Give Thanks to Allah pada konsertnya tersebut bersama Yusof Islam. Sebab itulah MJ memilih London sebagai tempat konsert terakhirnya bukannya di USA kerana takutkan pihak berkuasa USA.

Pada 12.30 25 June, MJ memeluk managernya dan mengucapkan selamat malam. MJ berkata ” Selepas berlatih selama 2 bulan akhirnya saya dah bersedia untuk konsert ini”. Selepas melambaikan tangan dan mengucapkan selamat malam, MJ pun pulang ke hotel. Tapi kira-kira jam 2.26 pagi, MJ didapat telah meninggal dunia.

Semasa 911 dihubungi, banyak soalan yang ditanya seolah-olah mereka tak tahu siapa itu MJ dan di mana MJ berada. Nampaknya ada pihak yang cuba melengahkan masa bantuan tiba. Tambah pelik bila pihak hospital mengatakan hasil autopsy hanya boleh diperolehi selepas 2 bulan sedangkan teknologi sekarang dah bertambah canggih.

Oleh kerana itu, keluarga MJ telah pun mengupah private doktor untuk membuat autopsy kepada MJ. Keputusannya dikeluarkan hanya selepas 4 hari. Ternyata MJ mati kerana terlalu banyak dos anaethestic, satu ubat yang mampu membuatkan jantung berhenti berdenyuti jika diambil secara berlebihan.

Satu keputusan yang tidak diwar-warkan di media ialah perut MJ tidak mempunyai langsung ubat ini. Tapi darahnya dipenuhi dengan ubat tersebut. Malah badan MJ dipenuhi dengan kesan suntikan seolah-olah ada orang secara paksa menyuntik ubat tersebut ke dalam badan MJ.

Dalam CNN semasa diinterview, Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama telah mengeluarkan satu kenyataan yang agak pelik.

“Saya suka MJ. Saya membesar mendengar lagunya. Ia satu kehilangan yang besar tapi saya jamin tiada konspirasi dalam kematiannya”.

Pelikkan kenapa seorang Presiden beria-beria cakap tiada konspirasi dalam kematian MJ sebelum keputusan rasmi autopsy MJ dikeluarkan? Kalau betullah MJ nak bunuh diri, buat apa dia beria-beria nak berlatih selama 2 bulan untuk konsert dia nie? Tak gitu?

Keluarga MJ inginkan MJ dikebumikan secara Islam. Tapi CIA telah muncul dan memberi ugutan jika pengebumian secara Islam dilakukan secara awan (dalam TV). Ugutannya ialah Katherine, mak MJ tidak akan mendapat hak penjagaan anak-anak MJ sebaliknya Debbie Rowe yang akan dapat.

Akhirnya mereka bersetuju untuk MJ dikebumikan secara Islam di Neverland. Tapi dengan syarat satu pengebumian olok-olok secara Kristian mesti diadakan. Itulah yang anda semua tengok di Tv. Sebab itulah keranda MJ ditutup dan tak dibukak. Sebab mayatnya tak pernah ada dalam tue. Ini semua dilakukan semata-mata nak bagitau dunia yang kononnya MJ bukan seorang Islam.




p/s : copy n paste from pak li :D

Friday, July 24, 2009

friend .



Friend means no asking..

Friend means no reasoning..

Friend means just believeing &

Friend is that who never believe in last 3 alphabets of FRIEND.

start :D


25|july|09

continue blogging !


p/s : mid sem yg x dijangka jangka

Sunday, July 19, 2009

october !


i took a What Does Your Birth Month Reveal About You ? test on fb. n this wat i get ! hee :



Loves to chat. Loves those who loves them. Loves to takes things at the center. Inner and physical beauty. Lies but doesn't pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Always making friends. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does not care of what others think. Emotional. Decisive. Strong clairvoyance. Loves to travel, the arts and literature. Touchy and easily jealous. Concerned. Loves outdoors. Just and fair. Spendthrift. Easily influenced. Easily loses confidence. Loves children.

Saturday, July 4, 2009

cukuplah mati sebagai peringatan.


" Wahai orang-orang yang beriman ! Janganlah kamu dilalaikan oleh harta kamu & anak-anak kamu daripada mengingati Allah . Maka barangsiapa yang melakukan yang demikian , maka mereka itulah orang-orang yang rugi. Dan berbelanjalah dari rezeki yang Kami kurniakan kamu sebelum mati datang kepada seseorang kamu, lalu akan berkatalah dia : Tuhanku ! Kalaulah boleh Engkau menangguhkan matiku sedikit masa lagi ,niscaya aku akan memberi sedekah , dan aku akan menjadi dari orang-orang yang mengerjakan kebaikan. Dan Tuhan tiada akan memberi tangguh kepada sesuatu jiwa ,apabila telah sampai ajalnya, dan Allah Maha Mengetahui terhadap segala yang kamu kerjakan "


9 : 11

p/s: peringatan yang penting. namun sering diambil mudah.


Tuesday, June 30, 2009

welcome to our new blogger !



haidar ibtisam. slmt dtg ! hehe !

ibtisam-90.blogspot.com

Monday, June 29, 2009

i smile when i read this. oh zaman kanak2x !



bdak2 zman skrg mane layan dah bnde2 nihh..
budak2 yg lahir pd thn 90'an
mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.
p/s:salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg.Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D.
super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.

-Tora pon best gak.
Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,transformers, ninja turtles,Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.


:D

Sunday, June 28, 2009

dear farid n nuaim



dear farid , nuaim n hasif .

blaja elok2 ok.

farid : UTHM degree in pengurusan teknologi ,
nuaim : UMS degree in geology n hasif : UTEM diploma in ape ha hasif aku lupe la. aduhhh.

anyway..

dude slmt sambung blaja n wish u all da best . blaja rajen2 ok

:D


p/s:nuaim cr awek borneo utk aku ok :D

curi from suraya



Who was the last female you talked to?
# adek

Who is someone that can always make you laugh?
# sape2 yg buat lawak yg mmg lawak dan bukan lawak yg bodo. emm syak mayb. HAHA :D

What were you doing at 10am this morning?
# dlm kerete

What were you doing an hour ago?
# tgk bola

Are you wearing anything on your feet?
# no

What are you looking forward to in the next 3 months?
# my b'day

Do you remember your dreams?
# xsemua

Where did your last hug take place?
# my rumah

What cell phone company do you use?
# sony ericsson n nokia

Do you sleep with a teddy bear?
# astaga.x x.x rock la ade teddy

What is the last movie you watched?
# drag me to hell with my sc.

What movie do you think everyone should watch?
# forest gump. da lame da cite ni.tp sgt beri makna

What is your middle name?
# muhammad

Do you have your future children's names picked out?
# sayed surely. HAHA. :D

What color is your mailbox?
# red

Do you have to drive over a bridge to get home?
# no.

Who was your Kindergarden teacher?
# mrs maryam

Are you taller than your mom?
# yes.

Are you cold right now?
# no

Do any of your close friends have kids?
# no.

Do you know anyone who is pregnant right now?
# no

How many years older and younger than you are you willing to date?
# xkisah la. xpikir pon bende ni.

What brand are your favorite jeans you own?
# levi's

What is the closest red object to you?
# my wallet

What is your favorite video game?
# fifa

Do you play games on your cell phone?
# tgk keadaan

Do you have an iPod or Mp3 player?
# yes

If someone doesnt like you its probably because:
# mane nak taw mat.

Who was the last person in your bedroom?
# mak

What are your plans for this weekend?
# tdo

Have you ever crawled through a window?
# ngak penah.

Do you lose your keys often?
# no

How many keys are on your keychain?
# byk jugak.

Do you sing in the shower?
# tgk mood

Do you always wear your seatbelt in the car?
# tgk mood jugak



p/s: tq suraya sbb bg curi. HAHA :D

Sunday, June 21, 2009

FUTSAL


contact me for more info
;D

copy n paste

How serious are your feelings for the person you like?
emm.dono.xde feel like dat now.

Last three texts on your phone are from?
sony e: erna. syak tiger n dayah
nokia :mira. zul n haidar

Do you live close to the person you like?
ha.xde buat mase ni

Who was the last girl you talked to?
adek pompuan. dayah. erna n erny

What color underwear do you have on?
ha.soalan lucah.xmo jwb

Do you have an older brother?
nope.i'm the older one

Who was the last person you recieved a present from?
parents. my camera.

Do you hate the last girl you had a conversation with?
no la.adek sndiri mane leh benci membenci

What were you doing this morning at 7am?
masih di katil.

Have you ever laid down in the grass, and made shapes out of the clouds?
nganganga.never ever.xkental langsung

Who was the last person you talked to before you went to bed last night?
my buddies

Do you remember who you liked this time last year?
emm.emma roberts.

Have you ever fallen asleep in someones arms?
yup.
my lovely beautifull sweet MOM

Have you ever seen someone you knew & purposely avoided them?
yup.sure-lah.

What time did you wake up today?
bia la rahsia.HAHA

Would you cry if you found out you were pregnant?
sy laki.haha.

Do you tell your mum everything?
every single thing i share with her.

When was the last time you talked to your grandma?
last month.time blk kg.

Do you currently have any hickies?
nope.

First two digits of your cell phone number are:
5 n 4

Will you talk to the person you like tonight?
haha.msh xde.xpaham paham ka

Are your nails painted?
mane leh smyg klo kaler.aduhh

Why are you single?
xde seru lg.HAHA

What kind of shirt are you wearing?
not wear at this time.

Where would you like to be right now?
south africa.tgk confederation cup between Brazil n Italy

Has anyone upset you in the last week?
sy gembire sj

Who was the last person that you cried in front of?
my mom.

How did you sleep last night?
penat sgt,pejam mate tdo.

What was the first thing you did this morning?
mase morning tgh tdo lg.bngun tgh ari.

Do you have trust issues?
ha.dono.

When was the last time something bothered you?
lame dah.

Have you ever worn the opposite sex's clothing?
nope.

Is anyone on your bed side right now?
xde.

Do you care what others think about you?
yes.really

will you ever hug the last person you hugged again?
may yes may no...!!depend on the person-lah

Is it easy for others to make you feel awkward?
yes

When was the last time you wanted to punch someone in their face?
smlm tyme g shopping complex n tgk org pakai spek dlm shoping complex.

Is there something you wish you could tell someone but can't?
emm.jual kat aku lens 70-200 tu dgn hrge RM50 boleh.haha dis one i want to tell to hasip la.

Monday, June 15, 2009

movie movie

The Three Burials of Melquiades Estrada

Great Movie!

;)

Sunday, June 14, 2009

spend Man U spend

Sir Alex Ferguson has been handed a £100million transfer fund by Manchester United after he personally gave the order for Cristiano Ronaldo to be sold to Real Madrid. And United last night prepared to enter a bidding war with Chelsea for France international Franck Ribery which could go as high as £65m. Old Trafford boss Ferguson is also known to have Lyon’s £25m forward Karim Benzema on his hit list and he hopes to conclude the £16m signing of Wigan’s Antonio Valencia in the near future. Far from being reluctant to allow Ronaldo to leave, Ferguson actively encouraged the deal once he was made aware of the massive £80million fee. It is also understood that the entire proceeds of the deal will be made available along with Ferguson's annual £20m transfer budget. Wigan’s Ecuador winger Valencia has long been a Ferguson target and he will almost certainly join shortly while the United manager has not yet given up on persuading Carlos Tevez to stay on a long-term deal. As well as Benzema, Ferguson’s hit-list includes Barcelona holding player Yaya Toure. It is, however, the prospect of United going head to head with Chelsea for Bayern Munich’s Ribery that looks the most mouthwatering. Bayern have already indicated the 26-year-old is not for sale and it will take an offer of around £65m for the Frenchman to be prised away.

United have been linked with a host of top talents since Ronaldo's potential departure was announced. The Guardian says Barcelona's Samuel Eto'o could arrive, while wingers David Silva (The Times) and Arjen Robben are also being monitored.

Sir Alex is also keen to prevent any more players leaving Old Trafford, according to The Times, who say Barcelona are set to move for Nemanja Vidic and Manchester City lead the chase for Carlos Tevez.

Saturday, June 6, 2009

kengkawan


Kawan, membawa satu maksud yang besar. Terkenangkan budak yang nakal, budak yang rajin belajar , pertama kali didenda oleh cikgu dan banyak lagi peristiwa yang berlaku masa bersekolah. Bila dah dewase, banyak bende yang kite lalui mase kecik akan hilang dan masalah pulak akan bertambah. Ade kawan yang dah berpindah ke tempat lain dan luar negara untuk belajar dan lain-lain lagi demi mase depan yang masih jauh. Kenkadang, ada masenye kite akan terkenangkan kengkawan yang dah lame kita x jumpe. Mungkin keadaan dah berbeza tapi apa yang kite telah lalui akan sentiasa menjadi memori, memori yang paling indah sekali.

;)

Tuesday, June 2, 2009

wedding wedding


minggu yg penuh dengan kenduri kendara.
jalan sane jalan sini.
kaki sakit. badan lenguh.
hehe

Friday, May 29, 2009

Quote



'' Life without a friend is like death without a witness.
''

n

'' Live and work but do not forget to play, to have fun in life and really enjoy it. ''


p/s : hehe. writing n writing



Thursday, May 28, 2009

once man utd. forever man utd


smlm adlh hari yg agak sedey bg aku,dgn mu klh 2-0 nye. bukak la hp bertalu2 msj kutukan makian dan mcm2 lagi msj berbau kutukan dan kata2 padan muke yg kuterime.ape yg boleh aku bls adelah. "tarahal la.ok ok tahniah." tu je yg aku mampu. ikutkan aty mmg skt sgt la.nk bergado pon ade. tp ape leh wat. diam je la. hampeh tol diorg ni. HAHA. tp yg aku xleh maapkan ni adlh bukan je fans2 barca yg anta msj kat aku, ni budak2 liverpool, chelsea n arsenal pon turut serta, ngamuk satu bdn aku cmnnie. aku diam je. lantak korg la, nex season siap la korg. HAHA.

but one thing is. once united forever united ok!




p/s: hadapi dengan senyuman. ;)

Tuesday, May 26, 2009

dis is wat fren to me.


for me. dis is wat i discribe true fren are:-

"True friendship is like sound health, the value of it is seldom known until it is lost."

"A real friend is one who walks in when the rest of the world walks out."

"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend."

"Friendship is one mind in two bodies."

"If I had one gift that I could give you, my friend, it would be the ability to see yourself as others see you, because only then would you know how extremely special you are."

"Walking with a friend in the dark is better than walking alone in the light."

“The best kind of friend is the kind you can sit on a porch and swing with, never say a word, and then walk away feeling like it was the best conversation you've ever had.”

"Together forever, never apart. Maybe in distance, but never in heart.”

"Many people will walk in and out of your life, but only true friends will leave footprints in your heart."

"We all take different paths in life, but no matter where we go, we take a little of each other everywhere."


p/s: kawan same gelak senang cari but kawan same nangis one in a million.

.akmal,haida,syak,muiz,farid.

wat i feel.



i love wat i have now.

dono y i write dis

Friday, May 22, 2009

mekdi

mlm td aku n famili g mkn di McD kat JJ. seperti biase aku n mak akan order dulu. n aku la akan jd mangse angkat semua order ke meja bile da setel. kitorg semua mkn seperti biase n sembang2 dgn my famili. mcm2 we all sembang, pasal exam adek aku,pasal MB perak, pasal keje ayah aku n mcm2 lagi la. we all happy gelak2 n best dapat makan malam same2.

tapi, dlm bape2 minit pastu, ade bende yg tarik perhatian aku, aku duduk ngadap dua org budak pompuan kecik yg umo lingkungan 7-9 tahun kot. aku pon xsure juz anggar je. diorg nmpak normal. comel. gelak2 n masing2 makan fries n burger yg diorg beli. dpn diorg ade seorg lelaki yg umo dlm late 20an mayb. ini pon aku xsure. just anggar je. aku rase lelaki tu bukan ayh diorg. aku rase la. xsure sgt. aku juz senyum tgk budak pompuan tu sebab diorg main suap2 fries n gelak2. happy je aku tgk. sekali imbas diorg dua mcm budak pompuan normal lain.

but tetibe aku rase cm tersentak n sedey jap. sangkaan aku diorg ni normal tp sebenarnye diorg x. sebenarnye diorg dua xleh ckp n dua dua komunikasi gune isyarat tgn. lahai tibe2 aku rase sayu sgt tgk diorg dua. but diorg dua sgt happy n sgt comel. aku yg mule2 makan dgn gembirenye tetibe jd sgt sayu n tacing tgk diorg dua. juz bygkan diorg komunikasi gune tgn n mcm xde kekurangan pon kat diorg. ish. sedey sgt tgk.

diorg juz lalui kehidupan mcm org normal n leh sesuaikan diri dgn kekurangan diorg, but bg aku, pendapat aku, xde sebarang cacat cela or kekurangan kat dua2 budak tu. aku rase diorg lg lebey dr insan normal sbb walopon diorg ade kekurangan diorg boleh hidup mcm biase. cube letakkan diri kite kat tempat diorg. mungkin kite pon xleh hidup sebahagia n mcm diorg lalui. mayb diorg ade kekurangan, but kelebihan diorg kite x tahu. kadang2 budak2 cmni lebey bijak n lebey dr kite semua yg normal ni.

tp ade jugak insan/makhluk allah ni yg hidup normal, senang lenang sempurna n cukup makan pakai n everytg yg xreti2 lg nak ucap rase syukur n terime kasih dgn ape yg diorg ade. belagak lg ade la. ape jenis org la diorg ni. haih. mayb diorg semua kene tgk penderitaan or kesusahan org lain dulu bru diorg sedar yg semua yg diorg ade tu bukan semua org dapat. sesekali kite kene tgk org yg d bwh kite. mase tu bru kite sedar betape beruntungnye kite yg lahir dgn cukup sifat n sempurna ke bumi ini.

p/s:syukur ya ALLAH

Monday, May 18, 2009

Ten Ideas How To Live A Happy Life

Very few people believe that they are truly happy, and many feel envious of those that are, but have you ever tried to find out how to live a happy life? Here are ten ideas on how to improve you life and make yourself happier. Faitit2 mai try ramai2. Sesetengah idea ini ade diketengahkan oleh Dato Dr Fadhilah Kamsah. HEHE

1. Look for the positive side of every situation. It's only human nature to look for something to complain about, and this usually means we tend to only see negatives. If you want to know how to live a happy life try looking for what's right instead of what's wrong. If you are delayed at the airport, or stuck in traffic, try to make positive use of the extra time perhaps by reading a good book or relaxing and listening to music.

2. At the end of each day, as you get into bed, take a moment to think of all the things that have been good about that day. Remember anyone that smiled at you, anything you have done that's made you feel fulfilled, and anything that's made you laugh.

3. Spend time with people you love, whether they're your friends or your family. How often do you put off going to visit people because it's a bit far to travel or you've got too much to do at home? Quality time with your loved ones is a vital ingredient in the recipe for a happy life, so don't be stingy with it.

4. Be active and get some exercise, even if it's just a brisk walk around the neighborhood. Science tells us that exercise releases endorphins in the brain; those wonderful chemicals that reduce pain and make us feel happy, so turn off the television, leave the car at home and get moving.

5. Rest, sleep and relaxation are vital elements in how to live a happy life. No matter what you do, you won't be able to enjoy it if you are exhausted or stressed out; even the smallest problems will seem like the end of the world if you're sleep deprived. Forgo that late movie and get an early night, and you will be a much more pleasant person to be around.

6. Identify goals both in your personal and working life and work towards achieving them. Having ambition and planning ways to fulfill your dreams gives you something to look forward to, and the satisfaction of reaching your targets is even better.

7. Be grateful for the little things. Recognize the things that people do for you every day. If a stranger holds the door open for you, make time to pause, smile and say a genuine thank you. If a colleague offers to make you a coffee show you appreciate it, and make sure you return the favor once in a while.

8. Don't wish your life away by counting the hours to the weekend, or the days to your next holiday. Make the most of every moment and learn to enjoy the here and now. Do something every day that makes you happy and try to make every day memorable and unique.

9. Keep away from people that bring you down. While you're always going to hear some complaining and negativity as you go through life, spending all your time with people that grumble and find fault with everything is sure to drag you down. Surrounding yourself with positive, cheerful people is guaranteed to make your life happier.

10. Don't be afraid to have fun. It's a shame that we can't really remember what it was like to be a young child, where everything was a new and exciting adventure, and we were encouraged to play all day with no responsibilities to worry about. Try to bring a little of that childlike innocence into your every day life and just do things that make you happy without wondering what other people will think of you.


p/s: it really work. Try la. B'coz i have been facing a really sad moment dat take my morale down. Even it happened a year ago. But it really deep in me. CEWAH. hampeh je ayat.

papercranes

i reading a short story about a guy. And it seems nice and really touchimg-touching la, HA. bukan senang aku nak post a Love Story, but dis story really touching n i want to share it with others. Mayb next time i will post lagi. But no la, nnti org igt aku mat bunga. Oh tidak same sekali ok. But dis story agak best lah, so sila bace-bace k.

...

Once upon a time, there was once a guy who was very much in love with this girl. This romantic guy folded 1,000 pieces of papercranes as a gift to his girl. Although, at that time he was just a small executive in his company, his future doesn't seemed too bright, they were very happy together. Until one day, his girl told him she was going to Paris and will never come back. She also told him that she cannot visualise any future for the both of them, so let's go their own ways there and then... heartbroken, the guy agreed.

When he regained his confidence, he worked hard day and night, slogging his body and mind just to make something out of himself. Finally with all these hardwork and with the help of friends, this guy had set up his own company...

"You never fail until you stop trying." he always told himself. "I must make it in life!"
One rainy day, while this guy was driving, he saw an elderly couple sharing an umbrella in the rain walking to some destination. Even with the umbrella, they were still drenched. It didn't take him long to realise those were his ex-girlfriend's parents. With a heart in getting back at them, he drove slowly beside the couple, wanting them to spot him in his luxury sedan. He wanted them to know that he wasn't the same anymore, he had his own company, car, condo, etc. He had made it in life!

Before the guy can realise, the couple was walking towards a cemetary,and he got out of his car and followed them...and he saw his ex-girlfriend, a photograph of her smiling sweetly as ever at him from her tombstone... and he saw his precious papercranes in a bottle placed beside her tomb. Her parents saw him. He walked over and asked them why this had happened. They explained, she did not leave for France at all. She was stricken ill with cancer. In her heart, she had believed that he will make it someday, but she did not want her illness to be his obstacle ... therefore she had chosen to leave him.

She had wanted her parents to put his papercranes beside her, because, if the day comes when fate brings him to her again he can take some of those back with him. The guy just wept ...the worst way to miss someone is to be sitting right beside them but knowing you can't have them and will never see them again.
The End."

A tragic story that perhaps happens only in the movies. At the end of the day, money is money is money but love is divine. In our quest for our material wealth, take time to make time for our loved ones. There will be a time when we have only memories to cling to.

...

Take this weekend to show our "love" to all that are close to us.

p/s: it seems like love is always beautiful . Ceh. No komen-lah

bola.bola.bola.

setelah lame x turun ke padang sebab bz dgn stdyg masing2 n mcm2 hal . akhirnya dapat gak turun main blk kat padang setelah lame x turun. At least ade gak aktvt2 yg berpaedah dapat we all buat tgh cuti2 sem ni. But as usual, setiap kali nak main kene beli bola lain disebabkan dua bola b4 dis dipecahkan oleh SYAK n NUAIM akibat rembatan padu xigt dunia oleh dua2 pemain ini. Oleh itu, kene lah collect sorg rm4 utk beli bola baru. so overall ade 9 org n dpt kutip rm54. Ok la dpt la sebijik bola bru yg hopefully dapat tahan smpai bukak sem nie. HAHA

So rs bgtu happy skli dpt turun main blk. Dapat gak menaikkan blk six pack n otot3 tangan yg dah kendur ni. Padahal semua tu xpenah ade pon. HAHA. Walopon juz main 4 fun n saje2 nak kua kan peloh. Namun ade terjahan keras telah terjadi. Nama pemain yg melakukan terjahan dirahsiakan atas sebab2 tertentu. HAHA.

OKlah. Xtaw ape lg nak merepek coz ari pon da lewat sgt. Esok pagi kitorg akan pegi main futsal n mandi manda kat sungai. Sgt bez. HAHA.



p/s: terjahan keras td harap semua mendiamkan diri k. =|