Wednesday, December 2, 2009

syukur la :)

Tujuan artikel ni ditulis adalah semata mata atas rasa kesedaran dan simpati kepada insan OKU dan sebagai seorang manusia dan hamba Allah yang leka dan sangat berat mulutnya untuk mengucap rasa syukur dan betapa bertuahnya diri ini .

...

Mungkin sesetengah/ramai orang yg x taw bahawa 1 dis adalah hari OKU. Xtaw la hari OKU sedunia atau OKU Malaysia atau hari OKU mana mana kawasan. Tapi bagi orang yang xtaw 1 disember adlh hari OKU. Ini pon sy taw secara xsedar apabila taw pon dari radio dalam kete time nak balik ke rumah. OKU ataw orang kurang upaya adalah insan biasa yang mempunyai kecacatan atau kekurangan tidak kira kecil atau besar. Namun, kekurangan yg mereka alami ni sebenarnye adalah satu kelebihan bg mereka. Bg mata sesentengah pihak, kekurangan mereka di angap sebagai satu bahan untuk digelakkan dan dikutuk-kutuk. Mereka harus walopon diorg ni kurang dari satu satu aspek, namun hati mereka lebih cekal dan lebih segala galanya dari mereka yang x cacat satu bagai ape pon.

Kite tgk je zaman skrg ni, masih ramai hamba Allah yang angkuh dan xsedo diri bahawa betape tua dah dunia ni n anytime je kite semua boleh mati menghadapnya. Masih ade mase yg banyak nak hu ha sane sini, kejo dunia x tentu hala, hiburan sane sini, dedah sane sini bagai, buat maksiat mcm mati sejuta taun lagi n sempat tobat mcm tau tau bile nak mati. Bangga ade awek yg hot dan awek2 yg hot lak bangge sgt sebb bajet diorg hot sgt. Yang pakai tudung dan tutup molek je kene kutuk konon2 x up to date. Sok masuk neraka sok taw la hgpe hot x hot api neraka sok. Yang kuat di agong agong kan. Artis jadi org yg dapat perhatian lebih dari ulama n org kuat ugama. Bangga hangpe semua ade gang banyak ade pengaruh kuat ade adek sane sini. Satu hari nt semua mati ngadap yang satu gak . Dalam kubo sok kene tanye dek malaikat soalan yang same gak , bukan dok tanya sape jage hg or mcm mcm lg (lari dari tajuk sbb emosional) haha.

Back to tajuk….

So, sbgai manusia normal dan cukup sane sini . x kurang telinge or ape je. Syukur la ok. Jangan la rase diri tu dah cukup bagus sgt kalo muke tu jambu or hensem mane skalipon, jangan la rase diri tu hebat tara mane kalo muke tu cun dan hot bagai. Kite semua datang dan boleh pergi anytime je. Jangan nak kecil kecil kan org OKU sbb kadang kadang diorg lagi better dr kite. Bgs x bgs hebat x hebat sorg tu bukan diukur dr mukenye, pengaruhnye, duitnya tp amalan dan imannye.

Sy pon bukan alim, bukan perfect, bukan baik dan bukan la kuat amalan sgt. But, taw mane baik buruk, taw batas taw mane xleh buat dan taw ape kene buat. So, sebagai manusia dan hamba Allah yang kecil dan hina ini, janganla kite nak rendah rendah kan org OKU ni sebab kite punye kelebihan or setiap inci kat badan ni boleh kene tarik anytime anywhere je.

Konklusinye, same same la kite saling ingat mengingati dan kuatkan amalan kite sbb dunia da pon tua dan umur kite leh tamat bile bile je. Hemburkan la rase syukur dengan ape yg kite da ade dan ringan ringan kan tangan untuk berdoa agar kesempurnaan tubuh badan ni kekal sampai kite ngadap yg maha Esa satu hari nanti

...

:J

6 comments:

Cassendra said...

kau..kau sangat suci sayed..aku suka smua entry kau..sob2..

.sayed. said...

:)
thx sendra. HAHA . ko ni bes la . setiap post aku semua ko respond. bes la ko ni
tq sendra:)

polkawhitedotz said...

1 word to say: mulia.

i like ur post..:)

.sayed. said...

tq atailla :)

xiEra =D said...

muke da lawa,n ati pown suci..nice..perfect~

.sayed. said...

xde sape perfect lah xiera oi :)