Saturday, May 16, 2009

mane pegi budi bahas kite

dlm era nak menempuh negara membangun,banyak halangan n dugaan yg kene kite tempuh. Salah satu masalah yg sering kite ckp2 skrg nie ialah budi bahasa. Even bende ni nampak remeh dan seolah-olah xde effect ape2,ttp ia sgt membimbangkan n merisaukan. Apa yg cuba aku sampaikan sini adlh gaya anak2 mude skrg brckp n berkomunikasi antara diorg. Ya, mmg x dinapikan aku pon akan ckp lepas n ckp xde lah nerd mane. But, klo kite dpt tgk sekarang di MySpace misalnya,perghh klo nak post status tu mesti ade F word,xsah xmaki hamun org, ckp bende org lain, kutuk2 n mcm2 lagi la. Mayb diorg nmpak kewl kot bile ckp cm2. Kewl mende nye, org pandang slack g ade la.

..

Bende ni semua xkan dapat solve melainkan diri sendiri yg solve kan. Alah bukan nye kite kene jd nerd n ckp polite je, aku pon xmcm tu. But as a Muslim, respek each other la. Bukan susah pon. Xrugi even a cent pon, c'mon lah. Kite org melayu, ade adab. Kalo kite sendiri xjg adab n perwatakan kite, sape nak jage?. Wat ape la kite nak malukan diri sendiri ckp, maki hamun org cm2. Diri sendiri gak malu kan. So better la pikir ape yg terbaik utk diri sendiri.

p/s:tuka ''what de F*** to what de Fish"


5 comments:

TIA said...

owhh
betul betul betul

~terasa~
heee

=D

.sayed. said...

lol
heh
btw tq TIA

UiTM seri iskandar bes
haha

jijajija said...

ya btol2..
wat de fish lg mcm hensem kn??
haha

.sayed. said...

taw xpe,nmpak cm

wow style gile mamat nie. HAHA

nadhirahzakaria said...

ouch..ouch...ouch....
agak sentap disitu yer encik sayed...
hahaha....ala...kdg2 "terlepas"..
maybe diorg bukan nak nmpk cool...tp nak sedapkan ayat jew...hahhah...
btw..nnty saya cuba mempromosikan kembali "budi bahasa budaya kita" tuh...